Opdræt af Australsk Kongeparakit
Alisterus scapularis

Jeg har i mange år holdt fugle, og i næsten alle år har Kongeparakitten været en af de parakitter jeg har ønsket mig allermest. Så da jeg endelig fik mit eget hus og fik bygget voliere, så var kongeparakitten en af de fugle jeg fik fat i først.

Lagde æg på jorden
En forårsdag i 2009 var jeg på besøg hos en fugleven som jeg viste lige havde fået et par konger til salg. Vi blev ret hurtig enig om prisen og jeg fik fuglene med hjem. Fuglene blev anbragt i en voliere på 5 m lang, 1,2 bred og 2,2 meter høj. Fugle faldet ret hurtig til og jeg kunne se at det var et sympati par. Ret hurtig kunne jeg observerede at hannen madet hunnen. Jeg havde ikke regnet med at jeg det år skulle få noget ud af fuglene da de lige skulle falde ordenligt til. Men jeg hængte en almindelig parakit kasse op til fuglene dog uden de viste nogen form for interesse for den.

En dag jeg kom hjem fra arbejde og skulle fodre fuglene kunne jeg ikke med det samme finde hunnen. Men da jeg skulle ind og give frisk vand fandt jeg hende. Hun havde valgt at lægge sig lige foran lågen ind i buret. Hun fløj dog ret hurtig væk da jeg åbnede lågen. Men under hende lå der 1 æg. Jeg undrede mig godt nok over hvorfor hun lagde det på jorden og ikke i kassen. Men skidt pyt. Dagen efter låg der 1 æg mere. Så nu lå hun på 2. Dog viste jeg godt at der ikke ville bliver noget ud af de æg da de jo lå på jorden og hun var hurtig til at forlade dem når hun så mig. Tiden gik og der kom aldrig noget ud af æggene. Fugle gik kort tid efter i fældning og det var så slutningen på 2009.

Ny kasse
Efter min oplevelse med at hun lagde æg på jorden snakkede jeg med nogen andre som også havde konger for at finde ud af hvad årsagen kunnen være. Og det var da jeg snakkede med et andet medlem af Randers fugleforening jeg fandt svaret. Jeg skulle give kongerne en reddekasse hvor der var langt ned til bunden fra indgangs huldet af. Så vinteren 2009/2010 blev brugt på at lave en ny reddekasse til dem i håbet om at jeg næste gang ville få æg i kassen.

2010
Da det så småt nærmede sig forår i 2010 blev den nye kasse hængt op til kongerne. Jeg begyndte også at give dem lidt spiret frø. Noget jeg altid har gjort til mine parakitter. Foran indgangs hullet til kassen havde jeg sat et stykke halv råddet træ, sådan at hvis hunnen ville i kassen skulle hun gnave sig igennem dette først. Det var et trick jeg havde hørt om fra nogen andre parakit folk, dette skulle gør at hannen fik en større chance til at befugte hunnens æg. April og maj gik uden der skete det helt store. Dog kunne jeg se at hannen var begyndt at made hunnen. I starten af juni kunne jeg se at hunnen var begyndt at gnave i det stykke træ som var foran indgangs hullet til kassen. Så en dag jeg kom hjem fra arbejde kunne jeg ikke finde min konge hun. Jeg så da hurtig at hun var kommet igennem træet foran indgangs hullet. Så jeg kiggede i kassen. Og der lå hun. Hun ville dog ikke flytte sig da jeg kiggede til hende. Så jeg måtte vente med at kigge om hun havde lagt æg til hun selv hoppede af. Sener samme dag var jeg ude og se til fuglene og så at hunnen var ude af kassen. Jeg skyndte mig ind i volieren for at se om hun havde lagt æg. Og minsandten. Der lå 1 æg. Jeg skyndte mig ud igen da jeg ikke ville forstyrre mere end højst nødvendig. Over de næste 2 dage lagde hun 1 æg hverdag. Til der til sidst var 3 æg i alt. Derefter lagde hun ikke flere. Men 3 var også fint for mig.

Da hun havde ruget fast på æggene i godt 1 uge ville jeg gennemlyse æggene. Og der var 2 befrugtet æg. Jeg blev rigtig glad. For nu så det ud til at det kørte. Jeg viste godt at kun 2 befrugtet æg ikke var meget. Men det betød meget for mig. Tiden gik og æggene klækkede også. Dagen kom til at ungeren skulle ringmærkes. Ungerne blev ringmærket og alt så fint ud. 2 dage sener ville jeg se om ringene var blevet på ungerne. Jeg havde dog set at hunnen var mere ude end hun plejede. Og til min store frygt. Så var begge unger døde. Hvorfor ved jeg ikke. Men min teori er at hunnen ikke ville acceptere at jeg rørte ved ungerne. 2010 gik og der skete ikke mere det år.

2011
April 2011 kom. Fugle begyndte at få spiret frø. Reddekasserne blev hængt op. Jeg fik igen sat noget halv råddet træ foran reddet hullet. Dette var dog spild af min tid. For det tog hunnen 10 min at gnave sig igennem imens jeg så på. Jeg havde da også lagt lidt små grene ind i redde tunnelen. Det tog hunnen lidt flere dage at fjerne dem. I starten af maj kunne jeg igen ikke finde min hun. Og igen lå hun i reden på 1 æg. Igen som sidst lagde hun 3 æg. Og igen var 2 befrugtet. Æggene klækkede og denne gang ville jeg ikke ringmærke ungerne. Da jeg var bange for at hun igen ville efterlade ungerne. Og det så ud til at virke. Ungerne voksede fint i kasse. Og en dag jeg kom hjem fra arbejde så jeg at en af ungerne var kommet ud af reden. Dagen efter var den sidste også ude. Alt så denne gang ud til at gå godt. Ca. 3 uger efter ungerne havde forladt reden blev de taget fra forældrene. Jeg fik taget en dna test af ungerne da jeg gerne hurtig ville vide hvad køn de var. Og jeg må have været ret heldig. For det var 1,1. Fugle kom på udstillingen og efter udstillingen kom ungerne til salg. Begge fugle blev solgt ret hurtig.

2012/2013

Igen som de sidste år begyndte fuglene at få spirret frø og kasser blev hængt op i april. Alt så ud til at gå som i 2011. Og dog. Fuglene virkede ikke til rigtig at komme i yngle stemning. Og 2012 gik også uden der skete det helt store. Der blev dog lagt lidt æg. Men de var alle ubefrugtet. 2012 gik uden unger. I 2013 valgte jeg at sælge Kongerne til en fugle ven fra Randers fugleforening. Da jeg ville slå mit fuglehold over til kun at være frugt og insektæder. Jeg har dog efterfølgende hørt at i 2014 har kongerne lavet unger igen.