Opdræt af Grådue
Claravis pretiosa
Tekst og for af Alf Schmidt, Harridslev

Grådue – tidligere Askegrå Jorddue – en smuk lille due, længde 21-23 cm.
Hannen blågrå, undersiden lysere, hvid pande og strube. På vingerne er der en del sorte fjer, som danner et mønster af pletter og streger. Halefjer er grå, de ydre halefjer er sorte.
Hunnen brun med grålig bug, vingepletterne rødbrune, halen rødbrun.
Den opholder sig ved flodbredder og på rismarker i det sydlige Mexico til Peru, Paraguay og Brasilien.

Fuglehus
I et uopvarmet men isoleret fuglehus opholder duerne sig i en 100×200 cm stor voliere. I vinterhalvåret og for at mindske den lange mørke tid, er der vågelys om natten, hvilket duerne nyder godt af, så de kan indtage føde efter behov.

Udevoliere
Igennem et hul i væggen er der adgang til en større tilplantet voliere. De første 14 dage 1,1 Grådue opholdt sig i inderummet, var der hængt et lille bur op foran flyvehullet, så duerne kunne komme ud og vænne sig til omgivelserne i udevolieren.

Flyvehullet åbnes

Af natur er Gråduen meget opmærksom og gemmer sig ofte i beplantningen. Ind imellem udfører de flyveglade duer ja, nærmest vilde flyveopvisninger.

Gråduen frembringer en hyggelig kurren, som mest høres i yngletiden. Ret ofte ses duerne spankulere rundt i udevolierens bund, hvor de nipper græsfrø, ukrudtsfrø og spirer.
De nyder at solbade og i støvregn ryster de sig af velvære. Ved mørkets frembrud flyver duerne ind i inderummet og overnatter. En god egenskab – skyldes måske at der udelukkende fodres derinde.

Foder
Der tilbydes en blanding af sisken- og tropeblanding tilsat lidt perilla frø, hvid og brun. Ligeledes en blanding af frø til mindre duer – Kasper turtelduer. Ind imellem drysses lidt King æggefoder oven i frøblandingen – indeholder nogle gode vitaminer. Duerne bør tilbydes blå valmuefrø, som er god til at holde maven i orden.
Strøelse i bunden består af sandkasse strandsand, groft grus, grit og strandskaller.

Reden

Som rede benytter jeg en trækasse med indvendig bundmål på 16×16 cm. Pladetykkelse 12 mm krydsfiner.

Frontstykket og den ene side ca. 8 cm høj. Højde på side og bagstykke ca. 20 cm. Den høje side vendes ud mod tråden, så duerne ligger delvis skjult under rugning.

Som redemateriale benyttedes mos, små blade, grenstumper og græs.

Rugning

Der lægges 2 hvide æg pr. kuld. Hannen ruger det meste af dagen. Sidst på eftermiddagen tager hunnen over og ruger til dagen efter. Rugetiden er ca. 14 dage.

Lidt om ungerne
Den første tid bliver ungerne fodret med kromælk både af hannen og hunnen. Senere i forløbet begynder ungerne at indtage fast føde fra forældrene.

Det er en god ide at vænne duerne til at tage opblødt perle morbide, som bl.a. kan erstatte spiret frø. Ungerne forlader reden, når de er 14 dage gamle, og på det tidspunkt er begge unger brunlige i fjerdragten.
Ca. 1½ måned gammel påbegynder de blå fjer at dukke frem hos han ungen.
Ca. 1 måned efter ungerne har forladt reden, bliver de ikke længere madet af forældrene.
Ungerne blev i volieren året ud uden problemer, selv om nye kuld blev opfostret.
I samme voliere befandt der sig et par Skægmejser, som fik unger og det viste sig at Gråduen er yderst fredelig